.


Rostlina Mochyně peruánská má plody podobné rajčatům, kterým se říká Goldenberries neboli Incan Berries, nebo také Andské rajče.  Povídá se o nich, že jsou ztraceným a znovu nalezeným zlatem Inků. Dokonce se také někdy nazývají exotické rozinky. Plody mají chuť podobnou chuti pomerančů a limetek. Je velmi příjemná a sladkokyselá. Vůní potom mochyně připomíná karamel. Mochyně peruánská dorůstá výšky asi jednoho metru. Je pěstována v tropických a subtropických oblastech. Mochyně je též vzdálenou příbuznou rajčete.
mys angrešt

Mochyně je super potravinou

Plody mochyně peruánské se řadí mezi super potraviny, protože v sobě obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek. Můžeme z nich jmenovat například vysoký podíl:
·         vitamínu C
·         vitamínu P neboli rutinu
·         sacharidů
·         vlákniny
·         bílkovin
·         vitaminu A, B1, B3 a C
·         pektin
·         draslíku
·         fosforu
·         železa
·         vápníku 
·         sodíku
Z blahodárných vlastností mochyně peruánské to jsou:
·         Podpora obranyschopnosti našeho organismu.
·         Dokáže posilovat stěny a pružnost vlásečnic.
·         Působí preventivně vůči srdečním chorobám.
·         Má diuretické účinky.
·         Pomáhá čistit ledviny a krev.
·         Odstraňuje parazity ze střev.
·         Příznivý vliv proti degeneraci.
·         Odvádí z těla cukr.
·         Napomáhá při problémech s prostatou.
·         Zpomaluje proces stárnutí buněk.
·         Napomáhá při potížích s poruchami učení a snížené koncentraci.
·         Vhodná při redukčních dietách.
·         Jako ochrana před viry a bakteriemi
·         Působí příznivě na zrakové funkce.
dezert se šlehačkou

.

Mochyně na talíři

Mochyni se doporučuje konzumovat v syrovém stavu. Pouze tak se všechny enzymy, vitamíny, minerály a důležité látky dostanou do těla v přirozené podobě a neznehodnocené tepelnou úpravou. Nejčastěji je pak mochyně přidávána:
·         do různých ovocných salátů
·         do džemů a marmelád
·         do sladkého pečiva a koláčů
·         do jogurtů a kaší
·         do snídaňových směsí a müsli
·         do smoothies
·         jako ozdoba na dezerty
Mochyni je možné konzumovat i ve stavu sušeném, zavařeném, kompotovaném a kandovaném.

Ohodnoťte příspěvek
.